Annonce

Annonce

En pakke økologisk müsli lægges ned i indkøbskurven

Danskerne mener i overvejende grad, at det er vigtigt med en mere klimavenlig kost, men de har svært ved selv at lave klimavenlig mad. Foto: Økologisk Landsforening

Danskerne vil gerne spise mere klimavenligt, men kød dominerer fortsat vores aftenmåltider

En ny undersøgelse viser, at de fleste danskere finder det vigtigt med en mere bæredygtig kost. De synes dog, det er svært at lave klimavenlig mad, og kødet fylder stadig i de fleste aftenmåltider. Få her fem tip til en mere grøn kost.

Knap tre ud af fire danskere mener, at det er vigtigt at gøre vores madvaner mere bæredygtige for at bekæmpe klimaudfordringerne, og to ud af tre ønsker selv at spise mere klimavenligt. Det viser en ny analyse fra Madkulturen, som dog også viser, at det er svært for danskerne at gå fra ord til handling.

For samtidig mener en tredjedel, at det er svært for dem at lave klimavenlig mad, hvilket er en stigning fra 2019, da hver fjerde svarede det samme i en lignende undersøgelse. Det er især de unge mellem 18 og 34 år, der finder det svært at lave klimavenlig mad; det er svaret fra 43 pct. De øvrige aldersgrupper finder det nemmere, og aldersgruppen fra 65 år og over finder det nemmest at lave klimavenlig mad (27 pct.)

"Mad er kultur, og det kræver rigtig mange små valg af hver enkelt af os at lave om på vores vaner for madlavning. Hvis de grønne intentioner skal blive til virkelighed hjemme i køkkenerne, har vi brug for hjælp til at gøre det grønne valg til et nemmere valg. Både når vi planlægger måltidet, når vi handler, og når vi laver mad," siger Judith Kyst, direktør i Madkulturen, i en pressemeddelelse.

At ændringerne går langsomt, ses f.eks. ved, at der stadig er kød i tre fjerdele af vores aftensmåltider, hvilket er uændret siden 2015.

Desuden finder danskerne det hjemmelavede måltid mere bæredygtigt, end måltider der spises ude eller hentes som take-away. Eksempelvis svarer 60 pct., at de vurderer, at gårsdagens aftensmåltid afspejlede sæsonens råvarer, og 37 pct. tænkte over bæredygtighed i måltidet. For afhentede måltider eller måltider spist ude var det blot. 19 pct., der tænkte over bæredygtighed, og 34 pct., der mente, at måltidet afspejlede sæsonens råvarer.

Af samme årsag mener Judith Kyst, at hjemmemåltidet er et godt sted at starte, hvis man vil gøre maden mere bæredygtig.

”Det hjemmelavede måltid er rygraden i en stærk madkultur, hvor vi gør maden til en del af løsningen på store samfundsproblemer. Når vi selv laver mad, har vi magten over råvarerne og kan tage hånd om blandt andet sundhed og klima”, siger Judith Kyst og tilføjer:

”Detailhandlen og fødevarevirksomhederne har en vigtig rolle i at understøtte grøn madlavning, f.eks. med måltidskasser, sampakning, frisksnittet grønt, mindre kødpakker eller andre løsninger, der gør det nemt at vælge klimavenligt, når vi handler og laver mad i en travl hverdag.”

Klimavenlig kost er vigtigst for byboere

Undersøgelsen viser også, at kvinderne i højere grad end mænd finder det vigtigt at gøre vores måltider mere klimavenlige, at de selv ønsker at spise mere klimavenligt, og at klimavenlige måltider passer bedre til deres madvaner.

Derudover viser den, at beboere i storbyerne (over 100.000 indbyggere) er mere klimabevidste end folk i mindre byer og landdistrikterne. Således svarer 80 pct. af respondenterne fra storbyer, at det er vigtigt for klimaudfordringerne, at vi spiser mere klimavenligt, mens det for respondenterne i landdistrikterne er 60 pct., der finder det vigtigt.

Judith Kyst giver herunder fem tip til at gøre madlavningen mere grøn i temamåneden Grøn Januar, som lige nu kører over hele landet:

  1. FIND GRØNNE SMUTVEJE
    Grøntsager kan kræve en ekstra indsats, når de skal skylles og snittes. På en travl dag kan du i stedet købe rodfrugter og andet grønt, som allerede er snittet, fx til lasagne, tærter og gryderetter.

  2. GENOPFIND DEN DYBE TALLERKEN
    Lav klassiske vintersupper, f.eks. af jordskokker eller kartofler og porrer. Det er nemt, sundt, billigt og lækkert. Ekstra udfordring: brug ristede kikærter (i stedet for bacon).

  3. ROD I KØKKENET
    Tilsæt en masse revne eller snittede rodfrugter eller andre tunge grøntsager til din kødsovs, f.eks. gulerødder, selleri eller squash. Brug gerne mange forskellige grøntsager.

  4. LAD SÆSONEN GIVE SMAG
    Hjælp dig selv til større velsmag ved at bruge årstidens råvarer. Når du følger sæsonerne, får du større variation og mere smag. Det gør det også nemmere at skrue ned for kød og andre animalske produkter – og så bliver klimaaftrykket mindre. Lige nu er bl.a. grønkål, rodfrugter og porrer i sæson.

  5. FIND NYE KLASSIKERE
    Prøv at kigge på dine egne hverdagsklassikere og overvej, om du kan introducere flere grønne retter, der kan opnå samme popularitet. Det kunne være grøntsagstærte med feta, porretærte, en fyldig salat med fisk, æg og kartofler eller lasagne med torsk og spinat.

Flere artikler fra samme sektion

Stor fremgang for Friland i første halvår

Efterspørgslen på økologisk kød fra Friland er fortsat stærk. I regnskabsårets første seks måneder har Danish Crowns datterselskab løftet omsætningen med 11 pct.

19-05-2022 3 minutter Kødproduktion

Økologer dominerer finalefeltet ved prisuddeling

Det tog otte timer for dommerjuryen at udvælge de produkter, som skal deltage i finalen ved Produktprisen 2022, og kokkene kunne bedst lide de økologiske varer.

18-05-2022 3 minutter Produktudvikling

Det er blevet dyrere at være økologisk forbruger

Økologiske fødevarer er steget i pris for første gang i seks år viser Forbrugerrådet Tænks årlige pristjek af 15 økologiske dagligvarer.

16-05-2022 2 minutter